MEMURLAR 5434 SAYILI KANUN'A DÖNÜŞ İSTİYOR

Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, 5510 Sayılı Kanun'un memurlar üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. 5434 Sayılı Kanun'a dönüş çağrısı yaparak, adaletli bir emeklilik sistemi talep etti.

Memurlar 5434 Sayılı Kanun'a Dönüş İstiyor

2008 öncesi memurlar, 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabiydiler ve bu sistem, eğitim, unvan ve görevdeki iş risklerini dikkate alarak ek göstergeye dayalı bir emeklilik maaşı hesaplama yöntemi sunuyordu. Ancak 5510 Sayılı Kanun’un 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemi köklü bir değişim geçirdi. Bu değişiklikle birlikte memurların emeklilik maaş hesaplama sistemi de tamamen değişti.

Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, bu değişikliklerin memurların özlük hakları ve emeklilik maaşlarında büyük adaletsizliklere yol açtığını belirtti. Akarken, "5510 Sayılı Kanun, kamu görevlilerini taşeron işçilerle aynı seviyeye indirdi. Ek gösterge yerine, prime dayalı bir sistem getirildi ve bu durum, eğitim, unvan ve iş risklerini göz ardı etti," dedi.

Yeni sistem, memurların emekli maaşlarını ciddi şekilde düşürdü. Özlem Akarken, 5510 Sayılı Kanun’un getirdiği düzenlemelerle birlikte, memurların emekli maaşlarının taşeron işçilerden bile düşük kaldığını vurguladı. Akarken, memurların prime yansımayan birçok ödeme kaleminin olduğunu ve bu durumun emeklilik maaşlarını en alt seviyeye çektiğini belirtti.

Eşitsizliğin son bulması için 5434 Sayılı Kanun’a dönülmelidir

Bugün, 2008 sonrası 5510 Sayılı Kanun’a tabi memurların en düşük emekli maaşı 12.500 TL iken, 2008 öncesi 5434 Sayılı Kanun’a tabi memurların en düşük emekli maaşı 17.587,10 TL’dir. 600 ek gösterge puanı ile 3600 ve 4200 gibi ek göstergeye yükselen unvanlar, 2008 öncesi emeklilik sistemine göre ciddi zamlar alırken, 2008 sonrası memurlar bu zamlardan mahrum kalmışlardır. Ancak, her iki grupta da mevcut maaşlarla geçinmenin mümkün olmadığını belirten Akarken, ek göstergeye dayalı, hiyerarşiyi ve eğitim düzeyini dikkate alan bir emeklilik sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Akarken, ayrıca, yardımcı hizmetler sınıfındaki memurların Genel İdari Hizmetler veya Teknik Hizmetler sınıfına geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Emekliliğe yansıyan, eşit ve adaletli bir ek gösterge düzenlemesi istiyoruz. Tüm memurların 5434 Sayılı Kanun’a tabi olması ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlemesi ile çalışanlar hak ettikleri koşullara kavuşabileceklerdir," dedi.

UHA Haber Merkezi - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ