ÇÖZÜM BURADA PLATFORMUNDA DİLE GETİRİLDİ: OKUL KAYIT ÜCRETİ ŞİKAYETLERİ TBMM'YE TAŞINDI!

Geçtiğimiz günlerde, Çözüm Burada Platformunda okul kayıt ücretleriyle ilgili şikayetler gündeme getirilmişti. Moderatörlüğünü Uni Haber Ajansı Sultanbeyli Temsilcisi Bilal Geldi’nin yaptığı Programın konuğu Uni Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Ümit Albayrak olmuştu.

Çözüm Burada Platformunda Dile Getirildi: Okul Kayıt Ücreti Şikayetleri TBMM'ye Taşındı!

Çözüm Burada Platformuna gelen şikayetler üzerine Bilal Geldi'nin moderatörlüğünde konu derinlemesine ele alındı. UNİ Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Ümit Albayrak'ın yorumlarıyla program vatandaşlara çeşitli yol haritaları çizdi.

Programın ardından konuyla ilgili olarak Gelecek Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, TBMM'ye önemli bir soru önergesi sundu.

Konuyla ilgili olarak İsa Mesih Şahin tarafından verilen önergede şu ifadeler yer aldı:

"Her eğitim öğretim dönemi öncesinde olduğu gibi yine bu dönemde de bazı okulların, öğrenci kayıtları sırasında velilerden çeşitli gerekçelerle bağış talep ettiği yönündeki şikayetler kamuoyuna yansımaktadır. Bu bağış taleplerinin özellikle kırtasiye, temizlik, bakım ve onarım gibi okulun ihtiyaçları için istendiği ve fahiş meblağlarda olduğu belirtilmektedir.

Okul yöneticilerinin kayıt sırasında zorunlu bağış talep etmesi yasaklanmış olmasına ve bu konuda sayın bakanın kararlı açıklamalar yapmasına rağmen uygulamada bu yasağa uyulmadığı gözlemlenmektedir. Hatta bazı milli eğitim müdürlüklerinin ya da okulların bu bağışları elden ödeme şeklinde istediğine dair çok vahim şikayetler de gelmektedir. Bu şikayetler titizlikle araştırılmalıdır. Kamuoyu vicdanını rahatsız edecek hukuksuzluklara asla müsaade edilmemelidir.

Burada sorgulamamız gereken bir başka husus ise okulların mali durumları için bakanlık tarafından yeterli bütçe ayrılmaması sorunudur. Çünkü okulların mali imkanlarının yetersiz olması, yöneticileri bağış toplamaya sevk eden temel sebep olarak görülmektedir. Bu konuda bakanlığın okulların mali durumlarını iyileştirecek adımları atması önem arz etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Okullarda kayıt sırasında velilerden bağış talep edilmesini engellemek için bakanlığınızın hangi denetim mekanizmaları bulunmaktadır?

  2. 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesinde velilerden bağış talep eden okullar hakkında bakanlığınıza ulaşan şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetlere istinaden hangi idari ve yasal işlemler yapılmıştır? Gelen şikayetler arasında elden bağış alma ile ilgili şikayet var mıdır?

  3. Yöneticileri bağış toplamaya sevk eden okulların mali yetersizliği sorununun çözümü için planladığınız yeni tedbirler var mıdır? Varsa bu tedbirler nelerdir?"

 

 

UHA Haber Merkezi - ÜMİT ALBAYRAK

BELEDİYELER

EKONOMİ