TÜRK-ALMAN MEDYA FORUMU ANKARA’DA DÜZENLENDİ

Türk-Alman Medya Forumu, Ankara’da üst düzey katılımla gerçekleşti. Almanya’da medya özgürlüğü adı altında çifte standart uygulandığı vurgulandı.

Türk-Alman Medya Forumu Ankara’da Düzenlendi

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Türk-Alman Medya Forumu, 9 Nisan 2025 tarihinde saat 10.00’da Ankara’daki İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Foruma, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, çok sayıda bürokrat, medya temsilcisi ve vatandaş katıldı.

Forumda konuşan Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, şu ifadelere yer verdi:

“Almanya’ya gidenlerden bazıları, kendi iç dünyasındaki çatışmaları Almanya’da yaşayanların düşüncesi gibi aktarıyor. Alman basını da aktarılanları gerçekmiş gibi servis ediyor. Bu, adil bir haber anlayışıyla bağdaşmıyor. Biz de boş durmuyoruz, bazı şeyler yapıyoruz. Örneğin eğitimde: Türk-Alman okulu kuruldu.”

“Gazze’de 1 yılı aşan sürede 50 binden fazla insan öldü. Medya kuruluşları bunu değerlendirecek. Bazı medya kuruluşları salt önyargıyla yaklaşıyor.”

“Türk-Alman ilişkilerinin iyi olmasını istiyoruz. Tarihte Almanya ile iyi ilişkiler içinde bulunduk. Almanya zaman zaman yanımızda, zaman zaman çekimser, zaman zaman karşımızda olabiliyor. Ama ilişkilerimiz hep iyi oldu. Ancak medya korkunç önyargıyla yaklaşıyor. Nedeni, Almanya’da çok fazla hareket, ifade ve konuşma özgürlüğünün PKK’ya veriliyor olması, manipülasyona yer verilmesi.”

“Eleştiri olacak ama önyargılı ve taraflı olmamalı. İletişim ve teknoloji gelişmiş ama neden hep aynı unsurlar, aynı açıdan ele alınıyor? Aynı önyargı. İsim vermek istemiyorum, siz biliyorsunuz. Almanya’da medya hep aynı açıdan yaklaşınca ‘ifade özgürlüğü var’ deniyor. Türkiye’de ise ‘medyayı serbest bırakmıyorsunuz’ diyorlar. TV’lere bakın, Cumhurbaşkanına kaç tane hakaret eden medya var. Bunu söyleyince, medya özgürlüğü var deniyor.”

“Cumhurbaşkanı terörsüz bir Türkiye süreci başlattı. Etrafımıza bakalım: Suriye kendine gelememiş, İsrail saldırıları devam ediyor, Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor.”

“Almanya medyası neden aşırı sağcıları görmüyor? Koalisyon kuracaklar, yüzde 20-25 oranında oy alıyorlar. Her ülkenin kendi dinamikleri ve ortamları olabilir. Birbirimize adil olmazsak, tehlikeler doğar.”

“Özel sektör siyasete karışmamalı. Kendi yatırımlarını yapsınlar, siyaseti başkası yapsın. Uluslararası siyasete karışmasınlar.”

“Almanya, tarihte hep beraber olduğumuz bir ülke. Zaman zaman ayrı düşsek de hep aynıyız. Medya, iyi ilişkilerimizi desteklemeli.”

Forum, Türk-Alman ilişkilerinde medya dili ve adil haber anlayışı konularına dikkat çekerek, iki ülke arasında daha sağlıklı bir iletişim ortamının oluşturulmasına katkı sundu.

ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT

EKONOMİ